Letní čtení

Léto je jako stvořené k četbě pohodových oddychovek, sladkých romanťáren, které jen tu a tam prokládám něčím náročnějším.

Ještě nevíte, co si letos zabalit s sebou na dovolenou? Tady jsou moje tipy – knížky, které jsem za poslední dobu přečetla nebo hodlám číst. Abych na rodičáku úplně nezakrněla, snažím se číst hlavně v angličtině a němčině (a co si budeme povídat, ono se v cizím jazyce i lépe snášejí některé dialogy typické pro “ženskou literaturu”), takže kromě Knihkupectví Morisaki jsem vše četla v originále, tudíž neposoudím český překlad.

Julie Caplin – Domek v Irsku

Chcete jednoduchou pohádku pro dospělé? Máte rádi Irsko? A nevadí vám, když se hodně děje točí kolem vaření? Tohle je docela příjemná romantická záležitost, kde já bych sice vyměnila hlavního hrdinu a ubrala “žhavých dialogů”, ale kolem a kolem jsem si to užila a někdy po autorce zase třeba šáhnu.

Ewald Arenz – Láska za mizerných dní

O Ewaldu Arenzi jsem vám tu už psala a upřímně, (nejen) na prázdniny bych spíš doporučila Velké léto. Láska za mizerných dní pojednává o náhodném setkání dvou lidí středního věku, které nečekaně zasáhne amorův šíp. Autor přizval i náročné téma vážného onemocnění, takže to nemusí být pro každého. Nicméně, za mě poněkud zklamání a řekla bych, že Arenz umí lépe.

Sally Rooney – Rozhovory s přáteli

Sally Rooney je mladá irská spisovatelka a mě moc zajímalo, jak mi její tvorba sedne. Rozhovory s přáteli popisují vnitřní prožívání jedné mladé holky, která tak nějak trochu neví, co se sebou. Určitě to není čtení pro každého a už určitě ne pro ty, kteří zapomněli, že jim taky kdysi bylo jednadvacet. Mně osobně se knížka líbila. Ale já jsem dost tolerantní a bývalý školní psycholog na gymplu, takže mě problémy a způsoby komunikace mladší generace úplně tak nešokují 🙂

Katharina Fuchs – Dvě hrsti života

Příběh dvou německých žen, postavený na skutečnosti (autorka popisuje životní osudy svých tet), odehrávající se od první světové války až po konec té druhé. Pro mě osobně bylo zajímavé číst německý pohled na věc, značná část děje se odehrává v nově vzniklém KaDeWe a ač to nebylo úplně odpočinkové a jednoduché čtení, těším se, až se pustím do navazujícího dílu Nový život. 

Kerstin Gier – Každé řešení má svůj problém

Tuhle knížku teprve začínám číst, ale i tak myslím, že ji sem mohu zařadit. Ač je v němčině, tak už prvních pár stran mě dokázalo rozesmát a i hodnocení na Databázi knih vypadá slibně. Hlavní hrdinka se rozhodne pro sebevraždu, ale ještě předtím napíše spoustě lidem dopisy na rozloučenou, kde otevřeně říká, co si o nich myslí. A sebevražda se jí tak úplně nevydaří… Jsem zvědavá, jaký dojem z knihy budu mít po jejím dočtení.

Satoši Jagisawa – Dny v knihkupectví Morisaki

Pokud máte rádi japonskou beletrii (třeba sérii Než vystydne káva), bude se vám dost možná líbit i tohle dílko. Očekávejte pomalé plynutí děje a spíš než strhující příběh milou atmosféru. Příjemná oddychovka.

Blanka Malá – Láska ve špičce italské boty

Češka kolem padesátky, několikrát rozvedená, hledající odpočinek před dalším rozvodovým stáním ve slunné Itálii. A mladý šarmantní Ital, který se do ní okamžitě zamiluje. Autorka popisuje svůj vlastní příběh a jako nebylo to špatné, i když třeba taková Jadranská snoubenka, což je vlastně variace na totéž (jen bez věkového rozdílu a místo Itala je Chorvat), mě bavila víc. Zde mi autorka totiž místy lezla poněkud na nervy některými svými komentáři. Ale myslím, že příští léto se druhému dílu bránit nebudu 🙂

A tajný tip pro Kolíňáky na závěr – věděli jste, že kolínská knihovna má do konce roku sekci cizojazyčné současné beletrie? Je to zápůjčka z Kutné Hory a já na to přišla zcela náhodou. (Poznámku o tom, že vůbec nechápu, proč takovou sekci nemají už dávno a proč ty knihy nemohou pořídit přímo a musejí si je půjčovat odjinud… si nechám asi radši od cesty. )

Krásné léto!

 

1 komentář

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.